ABELLEROL
MEROPS APIASTER ... et mostro en aquesta pàgina les millors fotografies que he aconseguit fer a aquest ocell a les que he afegit alguns comentaris, que permeten conèixer-lo amb més profunditat...


 

... l'abellerol és conegut científicament amb el nom de " Merops aplaster"...
... és un ocell de l'ordre dels coraciformes i de la família dels meròpids....
... se l'ha batejat amb aquest nom perquè la seva alimentació és apivora, és a dir, menja abelles, vespes i borinots, entre altres insectes...
 
 
... en un sentit restrictiu s'aplica el nom d'abellerol a aquesta espècie, però per extensió també reben el nom d'abellerol, qualsevol de la resta de les espècies de la família dels meròpids..
 
 
... fa els nius fent forats en costers arenosos com, per exemple, en una terrassa fluvial...
... consisteix el niu en un túnel llarg de fins a 2 metres que desemboca en una cambra, que no entapissen de cap manera, sinó que hi ponen els ous directament...
... és nidificant en tota la Península Ibèrica...
 
 
 ... i a casa nostra, els Països Catalans, és una espècie legalment protegida...
... viu en colònies de molts individus...
... és un ocell migrador...
... a finals d'estiu marxa cap a l'Àfrica i torna a finals de març...
 
 
... com gran part dels ocells tropicals destaca per ser molt acolorit: la part superior del cos és de color groga i marronosa, les ales verdes i el bec negre...
... pot arribar a una mida de uns 30 centímetres amb les plomes de la cua incloses...
 
 

... es nodreix tal com ja hem dit, a base d'insectes, amb predilecció pels de la família dels apoïdeus incloent també la vespa o el borinot...

... els caça a l'aire i evita consumir-ne el fibló...

... ingereix uns 32 grams d'insectes diaris...

... la problemàtica dels abellerols en l'apicultura no és el fet d'alimentar-se d'un nombre relativament reduït d'abelles obreres, sinó del fet que elimina també l'abella reina, quan va o torna del viatge d'aparellament i deixen així la seva colònia d'abelles òrfena i aquesta acaba desapareixent...

 
 
... viu en zones de secà, en marges de rius i en boscos esclarissats on pugui excavar el niu...
 
 
 ANAR A L'ÍNDEX 
ANAR A LA PÀGINA PRINCIPAL